Wat zijn implantaten en hoe werken ze?

Heb je last van een slecht gebit en ben je op zoek naar informatie over tandimplantaten? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost zullen we uitleggen wat implantaten zijn en hoe ze werken.

Wat zijn tandimplantaten?

Tandimplantaten zijn kunstmatige tandwortels die in je kaakbot worden geplaatst. Ze dienen als een stevige basis voor de vervanging van ontbrekende tanden. Implantaten zijn gemaakt van een biocompatibel materiaal, meestal titanium, wat betekent dat het lichaam ze goed accepteert en ze niet worden afgestoten.

Een tandimplantaat bestaat uit drie delen:

1. De implantaatcilinder: Dit is het deel dat in het kaakbot wordt geplaatst en fungeert als de kunstmatige tandwortel.

2. De abutment: Dit is het verbindingsstuk tussen de implantaatcilinder en de tandprothese.

3. De tandprothese: Dit is het deel dat de ontbrekende tand vervangt en bovenop het abutment wordt geplaatst. Dit kan een kroon, brug of zelfs een volledig kunstgebit zijn, afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden.

Het plaatsen van tandimplantaten vergt een chirurgische ingreep waarbij het implantaat in het kaakbot wordt geplaatst. Na het plaatsen moet het implantaat enige tijd genezen en zich verbinden met het kaakbot, voordat de tandprothese kan worden geplaatst.

Hoe werken tandimplantaten?

Na het plaatsen van het implantaat in het kaakbot, zal het bot langzaam aan het implantaat hechten in een proces dat osseointegratie wordt genoemd. Dit zorgt voor een sterke en stevige basis voor de tandprothese. Na het genezingsproces zal de tandarts de tandprothese op het implantaat plaatsen en deze stevig vastzetten met behulp van het abutment.

Een van de voordelen van tandimplantaten is dat ze een permanente oplossing bieden voor het vervangen van ontbrekende tanden. In tegenstelling tot traditionele tandprothesen, die los kunnen zitten en moeten worden verwijderd voor reiniging, gedragen implantaten zich als natuurlijke tanden. Ze bieden een comfortabele en duurzame oplossing.

Tandimplantaten hebben ook een positief effect op het kaakbot. Wanneer tanden ontbreken, begint het kaakbot te slinken omdat er geen stimulatie meer is. Implantaten stimuleren het kaakbot en voorkomen zo botverlies. Dit helpt bij het behouden van een jeugdig gezichtsprofiel en voorkomt dat aangrenzende tanden verschuiven.

Tot Slot

Tandimplantaten zijn kunstmatige tandwortels die in het kaakbot worden geplaatst. Ze bieden een permanente oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en gedragen zich als natuurlijke tanden. Het plaatsen van tandimplantaten vereist een chirurgische ingreep, gevolgd door een genezingsperiode waarin osseointegratie plaatsvindt. Implantaten hebben vele voordelen, waaronder het behoud van kaakbot en het voorkomen van verschuiving van aangrenzende tanden.

Als je last hebt van een slecht gebit en overweegt tandimplantaten, is het raadzaam om een afspraak te maken met een tandarts of kaakchirurg voor een consult. Zij zullen je kunnen adviseren over de mogelijkheden en je eventuele vragen kunnen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *