Wanneer kies je voor podotherapie of fysiotherapie?

Het kan soms lastig zijn om te beslissen of je beter naar een podotherapeut of een fysiotherapeut kunt gaan. Beide specialisten kunnen je helpen met lichamelijke klachten, maar hun benadering en expertise verschillen. In deze blog leg ik je uit wanneer je het beste voor podotherapie of fysiotherapie kunt kiezen, en geef ik je praktische tips om de juiste keuze te maken.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut is een expert op het gebied van voeten en de onderbenen. Ze behandelen problemen die te maken hebben met je houding en lopen. Denk aan klachten zoals:

 • Voet- en enkelpijn: Bijvoorbeeld door platvoeten, hielspoor of achillespeesontsteking.
 • Standafwijkingen: Zoals knik- of spreidvoeten die invloed hebben op je hele lichaamshouding.
 • Chronische aandoeningen: Diabetes of reuma die je voeten aantasten.

Een podotherapeut maakt gebruik van steunzolen, ortheses en advies om je klachten te verlichten en je loopcomfort te verbeteren.

Wat doet een fysiotherapeut?

Fysiotherapie richt zich op een breder scala aan bewegingsproblemen en pijnklachten door het hele lichaam. Een fysiotherapeut behandelt onder andere:

 • Spier- en gewrichtspijn: Zoals rug-, nek- en schouderklachten.
 • Blessures: Herstel van sportblessures of na een operatie.
 • Mobiliteit en flexibiliteit: Verbetering van je bewegingsvrijheid en spierkracht.

Bij refix.nl gebruiken ze technieken zoals oefentherapie, manuele therapie en massage om je te helpen herstellen en je mobiliteit te verbeteren.

Wanneer kies je voor podotherapie?

Hier zijn enkele situaties waarin podotherapie de juiste keuze kan zijn:

 • Voetgerelateerde pijn: Als je pijn hebt in je voeten of enkels, is een podotherapeut de juiste specialist. Denk aan problemen zoals hielspoor of platvoeten.
 • Problemen met lopen: Als je merkt dat je houding niet goed is of je moeite hebt met lopen, kan een podotherapeut je helpen met correcties.
 • Chronische voet problemen: Bij aandoeningen zoals diabetes, waarbij je speciale zorg voor je voeten nodig hebt, is een podotherapeut essentieel.

Wanneer kies je voor fysiotherapie?

Enkele gevallen waarin fysiotherapie de beste keuze is:

 • Algemene pijnklachten: Als je last hebt van pijn in je spieren of gewrichten, bijvoorbeeld in je rug, nek of schouders, kan een fysiotherapeut helpen.
 • Herstel na blessures: Bij sportblessures of na een operatie helpt een fysiotherapeut je om sneller en beter te herstellen.
 • Verbeteren van mobiliteit: Als je merkt dat je bewegingsvrijheid afneemt, kan fysiotherapie je helpen om weer soepel en flexibel te worden.

Wanneer naar welke specialist?

Stel, je hebt last van pijn in je hiel na het hardlopen. Een podotherapeut kan je helpen door je voeten te analyseren en steunzolen voor te schrijven om de druk te verlichten. Als de pijn echter door je achillespees naar je kuit trekt, kan een fysiotherapeut oefeningen en stretches geven om de spanning te verminderen en je pezen te versterken.

Tips om de juiste keuze te maken

 • Luister naar je lichaam: Probeer te bepalen waar de pijn precies vandaan komt en wat de oorzaak kan zijn.
 • Vraag om advies: Overleg met je huisarts welke specialist het beste is voor jouw klachten.
 • Overweeg een combinatie: Soms is een combinatie van podotherapie en fysiotherapie de beste aanpak. Bijvoorbeeld, steunzolen van een podotherapeut gecombineerd met oefeningen van een fysiotherapeut.
 • Maak een afspraak voor fysiotherapie: Als je twijfelt, kun je altijd een afspraak maken bij Refix Fysiotherapie. Zij kunnen je helpen om te bepalen welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Slotgedachten

Of je nu kiest voor podotherapie of fysiotherapie, het belangrijkste is dat je de juiste zorg krijgt voor je klachten. Beide specialisten hebben hun unieke aanpak en kunnen je helpen om weer pijnvrij en soepel te bewegen. Heb je klachten en weet je niet zeker welke behandeling je nodig hebt? Neem dan contact op met Refix Fysiotherapie voor deskundig advies en begeleiding. Je gezondheid verdient de beste zorg, dus wacht niet langer en zet de eerste stap naar herstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *